Ergonomie și siguranță cu Arcurile pe Gaz de la Bansbach!

Ați încercat macar o dată să ridicați capacul portbagajului mașinii doar cu un deget? Cum poți ridica o componentă grea din metal și sticlă cu o forță atât de redusă, mai ales că ridicarea este fizic prea exigentă pentru o doamnă, de exemplu? Răspunsul, știți deja, se află în acele dispozitive-minune, care susțin hayonul din ambele părți: arcurile pe gaz (denumite și amortizoare cu gaz) și care ne fac viața mult mai ușoară! Dacă acum, în timp ce citiți acest mesaj, vă aflați asezat pe un scaun de birou, este probabil ca un arc pe gaz să fie montat chiar sub corpul vostru. Eliberați pârghia de reglare a înălțimii și în acel moment veți simți și chiar auzi arcul pe gaz comprimându-se, în timp ce scaunul coboară ușor în jos. Arcurile cu gaz mai au și alte utilizări iar producția lor în masă a început încă din anii ’60. Să aruncăm o privire mai atentă la aceste dispozitive și să aflăm mai multe despre ele!

Arcurile cu gaz reprezintă elemente de ajustare hidropneumatică. Acestea sunt alcatuite dintr-un tub de presiune, un piston, tija pistonului, precum și capete potrivite montării. Arcul este umplut cu gaz, care acționează asupra pistonului, generând o forță în direcția de extindere datorită presiunii constante, acționând ca un arc și reducând efortul manual, în multe aplicații. Mișcarea arcului de împingere este lentă și controlată, când volumul se reduce, crește constant presiunea. Forța arcului pe gaz poate fi specificată prin presiunea de umplere.
 
Arcurile cu gaz Bansbach sunt ideale pentru a executa mișcari de ridicare, coborâre și reglare, în mod controlat, amortizat. Acestea nu necesită întreținere, chiar și la sarcini ridicate, având o durată lungă de viață iar opțiunea de blocare a arcurilor pe gaz oferă posibilitatea de a „bloca” arcul în orice poziție a cursei sale. Spre deosebire de arcurile mecanice, arcurile cu gaz pot fi configurate după dorința clientului pentru a satisface o gamă largă de cerințe. Ele sunt utilizate oriunde este necesară o forță proporțională cu greutatea care trebuie ridicată sau deplasată, sau pentru a ușura sau a contrabalansa ridicarea echipamentelor mobile și grele. Arcurile pe gaz se impun acolo unde există componente cu greutați care altfel sunt foarte grele pentru operator sau pentru structura în care sunt introduse, realizând mișcările într-un mod fluent și ergonomic, astfel încât acestea să nu cadă necontrolat.

Arcurile cu gaz Bansbach se folosesc oriunde este necesară susținerea, ajustarea înalțimii, ridicarea, coborârea, manevrarea sau reglarea controlată amortizată, iar intre aplicații regăsim: industria de autovehicule și de mobilier, tablouri de serviciu și proțectie, închidere și deschidere uși sau ferestre, ridicarea trapelor sau parților din acoperișurile mansardelor sau pivnițelor, în domeniul medical și la echipamentele de fitness, la ergonomia scaunelor, în proiectarea utilajelor și echipamentelor, la interiorul aeronavelor, la utilajele agricole, în cabine sau la suporții de scări mobile casnice. Arcurile pe gaz permit forțe foarte mici și curse mari în raport cu dimensiunea lor, au o construcție simplă și au puține piese mobile, de aceea durata de viață este extinsă. Un alt avantaj îl reprezintă spațiul de montare, care este mult mai redus în comparație cu mecanismele tradiționale cu arcuri mecanice. Acest lucru oferă posibilități nelimitate de instalare. Posibilitatea de blocare a arcurilor pe gaz Bansbach protejează împotriva supracursei, revenirii necontrolate și suprapresiunii, de aceea folosirea arcurilor pe gaz implică riscuri minime pentru oameni și mașini iar protecția împotriva vibrațiilor conferă stabilitate si precizie.
 
În plus față de gama mare de dimensiuni și utilizări ale arcurilor cu gaz deja menționate, Bansbach aduce o serie de alte subcategorii care oferă o funcționalitate suplimentară, precizie sau securitate, în funcție de aplicație. Acestea sunt arcuri pe gaz industriale (Gas springs), Arcuri pe gaz de tracțiune (Traction Gas Springs), Arcuri pe gaz blocabile (Lockable Gas Springs), sisteme Easy Motion, iar gama de accesorii de montaj oferă posibilitați extinse de configurare.

Este bine de știut că, pentru o utilizare corectă, toate arcurile cu gaz Bansbach sunt etichetate cu avertismentul „Nu deschideți - presiune ridicată”, numărul piesei și data producției. Arcurile cu gaz Bansbach sunt umplute cu azot pur, care este un gaz inert, care nu arde, nu va exploda și nu este otrăvitor, însă arcurile cu gaz au o presiune internă foarte mare (până la aproximativ 300 bar). De aceea este interzis sa deschideți fără instrucțiuni! Arcurile pe gaz sunt constituite în mare parte din metal și pot fi reciclate, dar mai întâi arcul de gaz trebuie să fie fără presiune. Trebuie ținut cont și de faptul că arcurile cu gaz nu trebuie supraîncălzite sau expuse la foc deschis! Alte condiții de mediu pot influența, de asemenea, durata de viață considerabilă a arcurilor cu  gaz.
 
Ca și inginer, aveți o anumită problemă în ceea ce privește mișcarea controlată și trebuie rezolvată fără energie suplimentară? Primul pas în soluționarea problemei tale este să ne contactezi!

loading...
  • gas-spring

Product Manager Transmisii Mecanice

Ede Tomka
Tel. +4 0752 155 508
ede@bibus.ro

Product Manager Transmisii Mecanice

Dorin Vadasan
Tel. +4 0752 155 509
dorin@bibus.ro